2019

Wtorek 15 października 2019

Wycieczka klas pierwszych do Jednostki wojskowej w Głogowie PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
wtorek, 15 października 2019 09:11
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

W ramach realizacji treści patriotycznych uczniowie z klas pierwszych udali się na wycieczkę do Jednostki Wojskowej w Głogowie. Celem wycieczki było zapoznanie z funkcjonowaniem jednostki  wojskowej, specyfiką służby żołnierskiej oraz obejrzenie sprzętu wojskowego. Uczniowie mogli obejrzeć uzbrojenie będące na wyposażeniu żołnierzy, wziąć broń do własnych rąk, usiąść za kierownicą wozu wojskowego. Żołnierze z 4. Batalionu Inżynieryjnego w Głogowie oraz nasz przewodnik bardzo ciekawie opowiadali o ciężkiej i niebezpiecznej pracy żołnierzy oraz  chętnie odpowiadali na pytania uczniów. Następnie udaliśmy się do Sali Tradycji, by obejrzeć znajdujące się tam zbiory. W podziękowaniu za miłe przyjęcie i umożliwienie zwiedzenia jednostki, uczniowie przekazali samodzielnie zrobiony obrazek o treści wojskowej.
wychowawczynie klas pierwszych
Barbara Mech i Joanna Zientek
ZDJECIA



Poniedziałek 14 października 2019

Europejski Dzień Językow Obcych PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 14 października 2019 10:20
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Dnia 4 października mieliśmy okazję w inny niż dotychczas sposób obchodzić Europejski Dzień Języków Obcych.Klasy I,II,III i IV zaśpiewały piosenki w języku angielskim a klasy V-VIII zaprezentowały wiadomości i ciekawostki dotyczące wybranych państw europejskich.Dla wszystkich uczniów była to możliwość zweryfikowania i poszerzenia wiadomości o krajach takich jak Holandia,Niemcy,Wielka Brytania,Francja,Grecja oraz Rosja w sposób ciekawy,śmieszny oraz przystępny.Dziękujemy wszystkim występującym za zaangażowanie w przygotowanie strojów i rekwizytów.
Irena Grycz
Monika Romaniuk-Garcarz


Wycieczka do Legnicy klas II i III PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 14 października 2019 10:17
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Dnia 03.10.2019 r. dzieci z klasy III A, III  B i II A uczestniczyły w wyciecze autokarowej do Teatru im Heleny Modrzejewskiej w Legnicy.
Celem wycieczki było obejrzenie spektaklu „Kot w butach’’ jednego z najpopularniejszych utworów dla najmłodszych w wierszowanej wersji Jana Brzechwy. W wykonaniu profesjonalnych aktorów  Zdrojowego Teatru Animacji, którzy z nienaganną dykcją radzili sobie w ruchu scenicznym, występując na żywo przenieśli małych i tych dużych widzów w piękny baśniowy świat. Dzieci z zapartym tchem śledziły pełną przygód opowieść o odważnym kocie i jego panie. Inscenizacja nawiązywała do teatru barokowego, a śpiewający aktorzy sprawili, że dzieci jeszcze po powrocie do domu nuciły fragmenty utworu:
,,Jedzie król, jedzie król.
Władca lasów, łąk i pól.
Jedzie król koni czwórką,
Jedzie król ze swą córką,
A za nimi dwór wiezie złota wór’’.
Wszystko to sprawiło, że dzięki bezpośredniemu kontaktowi z aktorami u dzieci rozbudziły się zainteresowania teatralne i poszerzyła się umiejętność  kulturalnego odbioru sztuki, a aktorzy zostali nagrodzeni gromkimi brawami.
Następnie dzieci zwiedzając starówkę oglądały rzeźbę ,,Julka’’ - chłopca z dawnej legnickiej ulic. To seria niezwykłych rzeźb ,,Dzieci Legnicy’’, której autorem jest Edward Mirowski. Ostatecznym celem spaceru po zabytkowy mieście była Katedra  Św. Apostołów Piotra i Pawła.
W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Lubinie, gdzie celem było zwiedzenie parku dinozaurów. Jednak deszczowa pogoda pokrzyżowała plany i nie udało się zobaczyć wszystkich eksponatów. Wróciliśmy do domów pełni nowych doświadczeń i wrażeń.

ZDJECIA


Wybory na przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego 2019/2020 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 14 października 2019 10:15
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Dnia 4 października 2019 roku w naszej szkole odbyły się wybory na przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego. Były one poprzedzone kampanią wyborczą. Oto kandydaci: Aleksandra Ambroży, Ines Waberska, Maria Błażuk, Jakub Michalak, Łukasz Ratajczak . W głosowaniu udział wzięło 180 uczniów z klas II - VIII. Po przeliczeniu wszystkich oddanych głosów wyłoniono przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego. Został nim Jakub Michalak z klasy VIII a. Zastępcą został Łukasz Ratajczak z klasy VIII b. Wszystkim kandydatom i głosującym dziękujemy za udział w wyborach. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy owocnej pracy.
opiekunowie Samorządu Uczniowskiego


PUNKT KONSULTACYJNY DLA RODZICÓW, UCZNIÓW I NAUCZYCIELI PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
poniedziałek, 14 października 2019 10:10
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

WIECEJ



Piątek 04 października 2019

NIETYPOWA LEKCJA PRZYRODY PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
piątek, 04 października 2019 17:36
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

Dnia 1.10.2019r. uczniowie naszej szkoły brali udział w nietypowej lekcji przyrody, w trakcie której dowiedzieli się m. in. :
•    W jaki sposób stworzyć własną chmurę
•    Czym jest fala akustyczna i uderzeniowa oraz jak możemy doprowadzić do ich powstania
•    Czym jest ciekły azot, jak go przechowywać oraz jak go można wykorzystać
•    W jaki sposób nasz mózg może nas oszukiwać
•    W jaki sposób bezpiecznie przeprowadzić niektóre z demonstrowanych eksperymentów
Celem pokazów było zademonstrowanie uczniom, iż nauka nie musi być straszna i że w bardzo prosty sposób możemy się nią bawić.
Występ prowadzony był w sposób aktywny, który miał na celu zwiększenie udziału widzów w pokazie, dzięki czemu mogą oni więcej zapamiętać i aktywnie pozyskiwać wiedzę.

Dorota Janus

ZDJECIA



Niedziela 29 września 2019

UBEZPIECZENIE SZKOLNE PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s E.Maćkowiak
niedziela, 29 września 2019 19:21
Artykuły szkoły / Aktualności szkoły

ZALACZNIK



Piątek 13 września 2019

TABELA ALERGENÓW PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:44
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną  (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów) wędlin

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych                        i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek, szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją, wędliny

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Brak

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

 

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.



JADŁOSPIS 16-20.09.2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:42
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

JADŁOSPIS 16-20.09.2019

PIONIEDZIAŁEK 16.09.2019

Śniadanie: Chleb słonecznikowy i pszenno-żytni z masłem, filetem z indyka, ogórkiem kiszonym, posypane tartym żółtym serem, Arbuz, Kakao (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa kalafiorowa na drobiu, Pyzy na parze z sosem truskawkowo- jogurtowym, Kompot śliwkowy (1,3,7,8)

WTOREK 17.09.2019

Śniadanie: Musli „Sante” z mlekiem, Bułki orkiszowe i pszenne, szynką domową, ogórkiem zielonym, Twarożek jagodowy, Nektarynka, Herbata aroniowa (1,6,7,9 *)

Obiad: Krupnik z jarzynami i koperkiem, Klopsiki drobiowo- wieprzowe/ pierś kurczaka, szynka wieprzowa/ w sosie pomidorowym, Surówka z białej kapusty, marchewki, ogórka gruntowego z olejem słonecznikowym , Kompot  jabłkowy (1,3,7,8)

ŚRODA 18.09.2019

Śniadanie: Chleb firmowy z lnem oraz pszenno- żytni z masłem, Pasta z twarogu i fileta                   z makreli, Kiełbasa krakowska, Papryka, Orzechy ziemne i słonecznik do chrupania, Mleko, Herbata owocowa (1,5,6,7,9 *)

Obiad: Zupa fasolowa z kiełbasą, Racuchy z serem, Sałatka owocowa /gruszka, winogron, arbuz / Kompot z czerwonej  porzeczki i jabłka (1,3,7,8)

CZWARTEK 19.09.2019

Śniadanie: Sałatka makaronowa/ makaron, ogórek zielony, koperek, polędwica drobiowa, kukurydza, sos jogurtowo- majonezowy z nutą czosnku, Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem i szczypiorkiem, Jabłko, Kakao, Herbata truskawka z pigwą (1,6,7*)

Obiad: Kapuśniak, Potrawka z kurczaka z jarzynami, Ryż na sypko,  Sałatka z buraczka czerwonego, Kompot truskawkowo-agrestowo (1,7,8)

PIĄTEK 20.09.2019

Śniadanie: Kasza manna na mleku, Bułka ciabata i chleb graham z masłem i kiełbasą z szynki, Pomidor malinowy, Twarożek brzoskwiniowy, Herbata żurawina- malina (1,4,5,7*)

Obiad: Zupa z soczewicy z ziołami, Pierogi z jagodami i śmietaną, Banan, Kompot                             z aronii, śliwki, jabłka i wiśni (1,5,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska



JADŁOSPIS 09-13.09.2019 PDF Drukuj Napisz e-mail
Wpisał %s Magda Szczepaniak
piątek, 13 września 2019 09:38
Artykuły przedszkola / Aktualności przedszkola

JADŁOSPIS 09-13.09.2019

PIONIEDZIAŁEK 09.09.2019

Śniadanie: Stół szwedzki- dzieci same komponują swoje kanapki; sałata, polędwica sopocka, szyneczka drobiowa, pomidor, szczypiorek, ogórek, jajko, ser żółty, kiełki, twarożek śmietankowy, Morela, Mleko czekoladowe, Herbata owocowa z miodem naturalnym  (1,3,6,7,9 *)

Obiad: Zupa grochowa z kiełbasą, Makaron pełnoziarnisty z twarogiem i sosem leśnym/maliny, jagody, truskawki, cukier ,mąka ziemniaczana/  Kompot z czarnej porzeczki  (1,3,7,8)

WTOREK 10.09.2019

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, Bułki grahamki i pszenne z masłem, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, Śliwki, Herbata dzika róża z jabłkiem (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, Gołąbki w sosie pomidorowym, Ziemniaki, Surówka                     z selera i marchewki, Kompot wieloowocowy (1,3,7,8)

ŚRODA 11.09.2019

Śniadanie: : Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem, Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem                          i szczypiorem, Kolorowa papryka , Pół gruszki, Kakao, Herbata żurawinowa (1,6,7*)

Obiad: Zupa brokułowa na indyku z koperkiem, Knedle ze śliwką i jogurtem, Kompot jabłkowo- malinowy

CZWARTEK 12.09.2019

Śniadanie: Jajecznica na maśle, Chleb kujawski i pszenno- żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulką, Pieczywo z szynką, Mleko, Herbata truskawka- rabarbar (1,6,7,9 *)

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki, Kotlet schabowy, Surówka z białej rzodkwi, ogórka, marchewki, pory i kukurydzy, Kompot wiśniowy (1,3,7,8)

PIĄTEK 13.09.2019

Śniadanie: Chleb alpejski i pszenno- żytni z masłem, pasztet pieczony drobiowy, szynka gotowana, Ogórek kiszony,  Herbata owocowa, Mleczna kawa zbożowa  (1,7*)

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, Kotlet mielony z fileta rybnego, Ziemniaki, Surówka z kiszonej kapusty i jabłka, Kompot agrestowo- porzeczkowy (1,3,4,5,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska



Strona 1 z 4
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 Następna > Ostatnie >>

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 837
Odsłon : 2264950

Archiwum

  • 2019 (35)
  • 2018 (78)
  • 2017 (70)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)