Losowe nowości

Lubuski Festiwal Piosenki PRO ARTE

18 kwietnia 2018 roku, w CKiR we Wschowie, odbył się Lubuski Festiwal Piosenki PRO ARTE. Były to eliminacje na szczeblu powiatowym. Udział w konkursie wzięły trzy uczennice z naszej szkoły: Dominika Walenczak, Kornelia Kłapouczczak oraz Zuzia Wójcik. Pomimo braku nominacji do kolejnego etapu, jesteśmy bardzo dumni z dziewczynek, ponieważ dumnie reprezentowały naszą szkołę.
Notatkę opracowała Karina Piwowar

ZDJECIA

ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE PDF Drukuj Email
Artykuły szkoły - Aktualności szkoły
Wpisany przez E.Maćkowiak   
poniedziałek, 22 października 2012 19:01

ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

Pokarm dostarcza energii niezbędnej do wykonywania czynności życiowych. Jest także źródłem składników budujących ciało. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także ile jemy i o jakich porach.

Owoce i warzywa 5 razy dziennie
Warzywa i owoce, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla zachowania zdrowia i urody. Zawierają one m.in. przeciwutleniacze (witaminę C i E, beta-karoten, likopen, flawonoidy), czyli substancje, które walcząc z wolnymi rodnikami w znacznym
stopniu opóźniają proces starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Zawierają też błonnik, który poprawia pracę jelit, a także sprawia, że czujemy się syci. Znajdujące się w nich potas, magnez i wapń neutralizują obecne w organizmie kwasy, co zapobiega bólom głowy, utracie apetytu, zmęczeniu czy pogorszeniu wyglądu cery. Ponieważ nasz organizm nie magazynuje tych składników warzywa i owoce powinno się jeść co najmniej 5 razy dziennie. Drobne zmiany w naszym codziennym życiu mogą przynieść spore efekty. To dlatego warto pamiętać, by do drugiego dania zawsze dołączać surówkę lub warzywa , najlepiej gotowane na parze. Smak tych ostatnich urozmaicić można doprawiając je za każdym razem inną przyprawą. Sosy do mięs, ryżu, makaronu czy ziemniaków nie muszą być śmietanowe. Mniej kaloryczną alternatywą będzie zmiksowanie w blenderze wybranych warzyw i zabielenie ich jogurtem. Przygotowując kanapki warto przyozdobić je krojonymi warzywami np. plasterkami pomidora, ogórka lub papryki. Organizując przyjęcie dla gości zamiast słonych paluszków można przygotować talerz pokrojonych w słupki warzyw i podać je wraz ze smacznym, jogurtowym dipem.
Częstsze jedzenie zup
"Choć aż 85% Polaków lubi zupy, wielu rezygnuje z nich, na rzecz często pozbawionych warzyw drugich dań" - mówi prof. dr hab. med. Witold Zatoński, Prezes Fundacji Promocja Zdrowia. "To błąd. Regularne jedzenie zup jarzynowych, to, bowiem nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale i uzupełnienie diety w bezcenne dla zdrowia warzywa i dobra metoda na utrzymanie smukłej sylwetki" - kontynuuje. Nie do przecenienia jest także rola zupy jako źródła płynów: "W dzisiejszych zabieganych czasach często dostarczamy ich mniej, niż potrzebuje tego nasz organizm. Nawyk codziennego jedzenia 1 talerza zupy (ok. 250 ml) pomaga rozwiązać ten problem. Pozostałą ilość zapewniamy sobie przecież pijąc wodę mineralną, herbatę czy soki "- dopowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki KNORR. 
Regularne ćwiczenia
Niezbędnym elementem zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna. Warto poszukać takiej formy ruchu, która odpowiadać będzie naszemu usposobieniu. Jeśli nie mamy ochoty na ćwiczenia w grupie, wybierzmy się na spacer.
Częstsze uśmiechanie się
Jednym z najmniej wymagających ćwiczeń fizycznych jest uśmiech, który aktywizuje aż 10 mięśni twarzy. Uśmiech sprzyja także radzeniu sobie ze stresem, no i to co najważniejsze - z uśmiechem na ustach łatwiej przychodzi nam pożegnać się ze złymi nawykami na zawsze.

 

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 778
Odsłon : 1600477

Archiwum

  • 2018 (47)
  • 2017 (79)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)
  • 2010 (106)
  • 2009 (121)