Losowe nowości

DZIEŃ ZIEMI

17.05.2019 r. odbył się w naszej szkole uroczysty apel z okazji Dnia Ziemi. Uczniowie i nauczyciele obejrzeli inscenizację pt.: „ W  harmonii z przyrodą”, zaprezentowaną przez klasę II „b”. W drugiej części apelu, rozstrzygnięto konkurs
na najciekawszy strój ekologiczny. Uczestnicy wykazali się ogromną kreatywnością
i pracowitością przy tworzeniu strojów. Pomysłowość uczniów zachwyciła komisję konkursową, która miała niezwykle trudne zadanie w wyborze najciekawszego projektu. Konkurs przeprowadziła uczennica klasy IV „a” – Maja Szpatowicz.
I m-ce  Alicja Hiszpańska uczennica kl. II „a”
II m-ce Jan Neć uczeń kl. IV „b”
III m-ce Klaudia Buśko uczennica kl. VIII „b”


Apel przygotowała pani Bronisława Weleszczuk i Karina Piwowar. Serdeczne podziękowania należą się pani burmistrz Jolancie Wielgus za ufundowanie nagród
w konkursie. Natomiast pani Agnieszce Wtykło dziękujemy za zorganizowanie rękawiczek
i worków na śmieci, gdyż po apelu cała społeczność uczniowska wraz z nauczycielami udała się na sprzątanie wyznaczonych miejsc naszego miasta.
Notatkę opracowała Karina Piwowar




Posiłek powinien być przyjemnością PDF Drukuj Email
Artykuły szkoły - Aktualności szkoły
Wpisany przez E.Maćkowiak   
niedziela, 09 marca 2014 19:31

Głównymi posiłkami są: śniadanie, obiad, kolacja. Powinno się je jeść regularnie, najlepiej codziennie o tej samej porze. Pomiędzy śniadaniem, a obiadem należy zjeść drugie śniadanie. W tym czasie zwykle jesteśmy w szkole, dlatego rano pamiętaj o zabraniu ze sobą kanapki i owoców. Pomiędzy obiadem, a kolacją możesz zjeść podwieczorek. Równie ważne jak jakość i regularność posiłków są estetyka ich podania i atmosfera, w jakiej je spożywamy.

Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe, czyli cukry, białka, tłuszcze, witaminy oraz wodę i sole mineralne. W codziennych posiłkach ważne jest zachowanie właściwych proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi, ponieważ jednych potrzebujemy więcej, innych mniej.   




W naszej szkole odbyły się zajęcia, na których dzieci uczyły się jak prawidłowo odżywiać się i przygotować zdrowe posiłki. Teorię połączono z praktyką, ponieważ na kolejnych zajęciach dzieci przygotowały kolorowe kanapki ze zdrowymi produktami, którymi częstowały swoich kolegów z innych klas.

 

Nauczyciel przyrody Dorota Janus

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 823
Odsłon : 2178415

Archiwum

  • 2019 (21)
  • 2018 (78)
  • 2017 (70)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)
  • 2010 (106)