Losowe nowości

MAM TALENT

14 czerwca 2018r. odbyła się II edycja konkursu "MAM TALENT", w której wzięło udział 15 uczennic: Izabela Onufrej, Emiiia Łakomska, Julia Wojtysiak, Julia Pawlak, Oliwia Gałan, Marysia Błażuk, Natalia Malinowska, Kornelia Lach, Laura Polak, Maja Lis, Madzia Sówka, Ala Fartuszyńska,Martyna Bielewicz, Ola Czyczyk, Maja Szpatowicz. Wszystkie uczestniczki pięknie się zaprezentowały. Jury w składzie: M. Bednarska-Dembska, K. Rodak i K. Piwowar przyznały następujące miejsca:

I miejsce - I. Onufrej i J. Pawlak

II miejsce - duet L. Polak i M. Lis

III miejsce - M. Sówka i A. Fartuszyńska

wyróżnienie otrzymała E. Łakomska

Wszystkie uczestniczki otrzymają dyplomy i upominki.

Dziękujemy wszystkim za udział.

Opiekunowie Samorżądu Uczniowskiego: D. Janus, A. Medyńska, E. Maćkowiak

ZDJECIA

Alergeny PDF Drukuj Email
Artykuły przedszkola - Aktualności przedszkola
Wpisany przez Logopeda   
poniedziałek, 26 września 2016 13:36

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011z dnia
25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

 

ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcję alergiczną (uczuleniową).

Drogi Rodzicu, (Opiekunie)

w naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „śladowe ilości alergenów” lub „mogące zawierać alergeny” wymienione w tabeli poniżej:

 

lp

ALERGENY wg Rozporządzenia

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki,bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, sosów)

2.

SKORUPIAKI

BRAK

3.

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych; klusek, kopytek, pyz, makaronów, zup; szpinakowa, żurek szczawiowa

4.

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań

5.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski

6.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją

7.

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe , żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne , budynie, wędliny

8.

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin

9.

GORCZYCA

Musztarda, wędlina, produkty mięsne

10.

NASIONA SEZAMU

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek

11.

DWUTLENEK SIARKI

Brak

12.

ŁUBIN

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak

 

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „*” produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach i pasztetach śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

 

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 770
Odsłon : 1633899

Archiwum

  • 2018 (48)
  • 2017 (70)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)
  • 2010 (106)
  • 2009 (121)