Losowe nowości

„Dzień Śpiocha”

Dnia 9 lutego 2018 roku, odbył się w naszej szkole happening pt.: „Dzień Śpiocha”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez klasę VII „b” pod przewodnictwem pani Kariny Piwowar. Akcja polegała na przebraniu się siódmoklasistów w pidżamy oraz zaprezentowaniu atrybutów „Śpiocha”, między innymi: poduszek, przytulanek itp.,   oraz przejściu przez korytarz szkoły wraz z transparentami. Uczennica Karolina Romanowicz przedstawiła również na apelu informacje dotyczące właściwej ilości snu dla dzieci i młodzieży szkolnej, oraz o wpływie snu na nasze zdrowie.
Celem happeningu było zwrócenie uwagi na problem zbyt małej ilości snu naszych uczniów. Niepokojące były wypowiedzi niektórych dzieci, świadczące o tym, że śpią oni ok. 5 – 6 h na dobę. Jak wiadomo, sen bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego uważam, że bardzo zasadne było zwrócenie uwagi na ten temat.
Do akcji przyłączyły się również pozostałe klasy. Zorganizowano konkurs na najbardziej zorganizowaną i najlepiej przebraną klasę. Uczniowie mogli chodzić w pidżamach i szlafrokach przez cały dzień.
Akcja spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem wśród dzieci, dlatego zapewniam, że po feriach zostanie zorganizowane kolejne wydarzenie artystyczne tego typu.
Notatkę opracowała Karina Piwowar

ZDJECIA

 

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE 22-26.01.2018 PDF Drukuj Email
Artykuły przedszkola - Aktualności przedszkola
Wpisany przez Magda Szczepaniak   
niedziela, 21 stycznia 2018 19:28

JADŁOSPIS

PIONIEDZIAŁEK 22.01.2018

Śniadanie: Chleb razowy i pszenno-żytni z masłem, serek mozzarellą, pomidorem, bazylią, szynka z komina, Kakao, Pół banana (1,7,9)

Obiad: Zupa szpinakowa z jajkiem, Makaron pełnoziarnisty z twarogiem, Sok multiwitamina 100% (1,7,8)

WTOREK 23.01.2018

Śniadanie: Płatki pełnoziarniste z mlekiem, bułki pszenne i orkiszowe z masłem, pastą                   z kiełbasy, rzodkiewki, szczypiorku, Miód lipowy, Marchew do chrupania (1,7,9)

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki, Szynka w sosie własnym, Kasza orkiszowa, Surówka z modrej kapusty, jabłka i marchewki, Kompot śliwkowo-truskawkowy (1,3,7,8)

ŚRODA 24.01.2018

Śniadanie: Sałatka makaronowa /makaron , ogórek zielony, kukurydza, koperek, polędwica drobiowa, sos jogurtowy z nutą czosnku/ Pieczywo mieszane z masłem i polędwicą sopocką, Kakao, Pomarańcza (1,7,9)

Obiad: Zupa kalafiorowo-marchewkowa z koperkiem, Gołąbki z  ryżem naturalnym w sosie pomidorowym,  Ziemniaki, Kompot jabłkowy  (1,7,8)

CZWARTEK 25.01.2018

Śniadanie: Chleb kujawski i na zakwasie z masłem, serem żółtym, jajkiem i ogórkiem kiszonym, Mleko czekoladowe (1,3,7)

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, Udziec z kurczaka pieczony, Ziemniaki ,Surówka z białej rzepy, marchewki i kukurydzy, Kompot z czarnej porzeczki (1,7,8)

 

PIĄTEK 26.01.2018

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, Pasta z łososia i twarogu, Pasztet drobiowy Kolorowa papryka do chrupania, Mleko, Herbata owocowa z miodem naturalnym (1,3,4,7)

Obiad: Barszcz czerwony zabielany na indyku, Pierogi ruskie ze śmietaną, Kompot wieloowocowy, Jabłko (1,3,7,8)

 

Cyfry w nawiasach oznaczają numery alergenów, podanych w tabeli obok.

Dzieci podczas pobytu w przedszkolu dostają bez ograniczeń wodę źródlaną niegazowaną.

 

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie.          Sporządziła: Marlena Michalska

 

Różności

Pomocne w nauce

Statystyka

Użytkowników : 9
Artykułów : 750
Odsłon : 1505202

Archiwum

  • 2018 (20)
  • 2017 (78)
  • 2016 (69)
  • 2015 (70)
  • 2014 (39)
  • 2013 (67)
  • 2012 (55)
  • 2011 (109)
  • 2010 (106)
  • 2009 (121)
  • Gościmy

    Naszą witrynę przegląda teraz 16 gości 

    Imieniny

    17-02: Aleksego Lukasza
    18-02: Szymona Konstancji
    19-02: Arnolda Jozefa Konrada

    Kalendarz zmian

     sty   Luty 2018   mar

    NPWśCPS
       1  2  3
      4  5  6  7  8  910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728 
    Julianna Walker Willis Technology

    [+]
    • Increase font size
    • Decrease font size
    • Default font size